Id. Zászkaliczky Pál nyugalmazott evangélikus lelkész idős éveiben is aktív; felelős figyelemmel, imádsággal támogatja egyházának szolgálatát, szolgálattevőit. Egyebek mellett a járvány fenyegetésének megéléséről és a keresztyénség mai helyzetéről osztja meg gondolatait a cinkotai Missziói Központban felvett beszélgetésben.

Korányi Andrást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanárát kérdeztük az Európát fókuszba állító Híd magazinban.

„Olyan módon lehetek ott Isten mellett és tehetek valamit az emberekért, mint amikor a kisfiamat bevonom, hogy segítsen a fűnyírásba” – fogalmaz Bakondi Gábor klinikai szakpszichológus, a budaörsi evangélikus gyülekezet tagja.  

Prőhle Gergellyel, a Magyarországi Evangélikus Egyház felügyelőjével beszélgettünk.

A XIV. Ars Sacra fesztivál estjének adott helyet a Cinkotai Tájház 2020. szeptember 12-én, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ szervezésében. Szeverényi János kiállítása az általa sűrűn látogatott Kárpát-medencei keresztyén magyar közösségek életébe adott betekintést, ahol ő számtalan élményt szerzett, melyekkel előadását színesítette.
Az est előadója volt Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész, valamint Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja is, akik Szeretettel című közös albumuk énekes-prózai előadását osztották meg a jelenlévőkkel.

A házasság – terveink szerint – egy teljes életre szól. Ha egy betegség vagy más tragédia mégis elragadja mellőlünk a társunkat, nagyon nehéz lehet a helyreállás, a továbblépés. Interjúnkban párkeresésről, megözvegyülésről, a fájdalmak között is megtapasztalt reménységről szól Mészáros Kálmán baptista lelkész.

Sátánista pap nemzette, boszorkány szülte. Bántalmazták testileg-lelkileg. Édesanyja még azt a napot is elátkozta, amikor világra hozta. Kamaszkorában Puerto Ricóból New Yorkba került. Mindez az 1950-es évek végén történt, amikor bandák terrorizálták a várost. Ő a legveszélyesebb alakulat, a Mau Mau főnöke lett, és rettegett tőle mindenki. Gyilkolt, fosztogatott, erőszakoskodott, mindaddig, míg a „dzsungelbe” meg nem érkezett egy gyengén látó, vézna prédikátor, akinek a szavai és szeretete gyökeresen megváltoztatták az életét. Fegyvereit Bibliára cserélte. A Sátán szolgájából Jézus Krisztus követője lett. Saját bevallása szerint nagyjából 53 millió embernek beszélt eddigi élete során az örömhírről. Életéről két könyv is íródott, amelyek magyarul is megjelentek: David Wilkerson: Kés és kereszt; Nicky Cruz: Repülj, kicsim, repülj!

Az idén nyolcvanharmadik életévét betöltő Nicky Cruz evangélistával budapesti látogatásakor beszélgettünk.

Füller Tímea lelkészfeleség, öt gyermek édesanyja, hitoktató. Novelláiban, rövid írásaiban megfogalmazott történetei gyerekeket és felnőtteket is megszólítanak szívmelengető, hol vidám, hol mélyenszántó üzeneteikkel.

Amelyikünk éppen nem zuhant össze, az tartotta a másikban a lelket

Kardos Renáta és Kardos Viktor, a kedves fiatal házaspár – a zuglói evangélikus gyülekezet tagjai – békességben és szeretetben nevelték két gyermeküket, s alig várták már, hogy megszülessen a harmadik, Matyi is. Aki beszélgetésünk idején jön-megy, „rosszalkodik”, amolyan mindig huncut csöppség. Erős hitre volt szükségük ahhoz, hogy eddig eljussanak.

Kondor Péterrel, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökével Szeverényi János beszélgetett