Evangélikus Missziói Központ

Az Evangélikus Missziói Központ a Magyarországi Evangélikus Egyház országos intézménye, amely 1997-ben kezdte meg működését Budapest-Cinkotán.

E központban kapott helyet az Evangélikus Rádiómisszió stúdiója, ahol rádióadások és missziói célú CD-k felvételei készülnek. Hetente készül egy félórás rádiómissziós műsor, melyet rádiós partnereink sugároznak különböző időpontokban. Itt készül a Kossuth Rádió evangélikus félórájának Missziói Percek rovata is. A Missziói Központ által kiadott CD-k sokfélék, de a céljuk azonos: Istenhez közelebb vonni a hallgatókat. Vannak közöttük verses, prózai, zenés, énekes, előadóművészi lemezek is.

Az épület ad otthont a Híd evangélikus missziói magazin (korábban Misszió Magazin) szerkesztői munkájának is. A negyedévenként megjelenő színes újság egyházunk legnagyobb példányszámú folyóirata. Célja a missziói felelősség ébresztése, ébrentartása, erősítése egy-egy fókusztéma körüljárásával. Ezen kívül missziói hírek, interjúk is helyet kapnak a lapban.

Szeverényi János, a Központ igazgatója egyben országos evangelizációs és missziói lelkész is. Ő koordinálja, szervezi országosan a missziói munkaágakat (pl. cigánymisszió, férfimisszió), alkalmakat a missziói bizottság segítségével. A missziói lelkész igyekszik eleget tenni minden meghívásnak, amely a gyülekezetek részéről érkezik hozzá evangelizációs sorozatok, alkalmak megtartására.

A missziói lelkész tevékenységéhez tartoznak az évente megrendezésre kerülő országos missziói programok, alkalmak: a missziói konzultáció, az egyházkerületi missziós lelkészekkel közösen szervezett kerületi missziói nap, a nyári missziói konferencia és az országos evangelizáció is. Az evangelizációs alkalmakon kívül előadásokon, csendesnapokon, illetve határon túli magyar közösségekben és felekezetközi alkalmakon is szolgál a missziói lelkész.

 

 

Munkatársaink

 

Szeverényi János – országos evangelizációs és missziói lelkész

Szeverényi János Szolgálati helyek:
1983 – 1984 – Budapest-Angyalföld (teológiai hallgatóként gyülekezeti munkatárs)
1984 – 1990 – Csorvás, Gerendás
1990 – 1995 – Budapest (országos ifjúsági lelkész, KIE nemzeti titkára, a Vezess c. ifjúsági újság szerkesztője)
1995 – 2003 – Budapest-Kelenföld (igazgató lelkész, budai egyházmegye esperese, utcai szociális munkás)

2003 – Budapest (országos evangelizációs és missziói lelkész)
- Evangélikus Missziói Központ – Magyar Evangélikus Rádiómisszió igazgatója
- Híd evangélikus missziói magazin főszerkesztője

Egyéb megbízatás:
Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) vezetőségi tagja
Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) alelnöke
Szentírás Szövetség tiszteletbeli elnöke
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Missziói Bizottságának tagja

Honlap: www.szeverenyijanos.hu    

 

Szeverényi Jánosné – missziói munkatársSzeverényi Jánosné

A Baptista Teológiai Akadémia szociális szakirányán végeztem. 1998-ig négy gyermekünk nevelése töltötte ki időm nagy részét. A GYES és a főállású anyaság után a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet irodájában kezdtem dolgozni.
2003 óta vagyok munkatárs az Missziói Központban. Postázom a jutalmakat a rejtvények helyes megfejtéséért, végzem a Missziói Pályázat adminisztrációját, programjaink előkészítését, hanganyagaink sokszorosítását, részt veszek a Híd magazinnal és más kiadványainkkal kapcsolatos munkában. Hozzám érkeznek a megrendelések és feladatom még az ún. "háttérmunka", ami minden olyan kisebb-nagyobb intézni valót magában foglal, ami a hétköznapokban az iroda "zökkenőmentes" működéséhez szükséges.    

 

Erdészné Kárpáti Judit – rádiós szerkesztő, missziói munkatárs

Erdészné Kárpáti Judit

A Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségiztem 1995-ben, ezután kiadványszerkesztő és tipográfus végzettséget szereztem. Lapkiadó szerkesztőségekben, nyomdai grafikai stúdiókban dolgoztam.
2017 és 2021 között teológiai tanulmányokat folytattam a Baptista Teológiai Akadémia alapképzésén szociális-lelkigondozói szakirányon, és 2023-ban fejeztem be ugyanott a mesterképzést is.
A gimnáziumi évek alatt vált személyessé számomra Isten valósága, a megváltás örömhíre. Egyedül Jézus Krisztus vezetésére, erejére alapozhatok a családi életben és a Missziói Központban végzett munkámban is. 
Az evangélikus rádiómisszió szerkesztő-riportere, műsorkészítője vagyok. A Híd magazin és egyéb kiadványaink szöveggondozása, valamint a honlapunk, YouTube- és podcast-csatornáink kezelése is az én feladatom. Konferencia- és egyéb hangfelvételek technikai feldolgozását végzem. Az a vágyam, hogy Isten céljait szolgálhassa mindaz, amit teszek.  

 

 

Karelné Máté Orsolya – pénztáros

2012 tavasza óta vagyok az Evangélikus Missziói Központ gazdasági feladatokat ellátó munkatársa részmunkaidőben. Kollégáim hitéletet szolgáló tevékenysége mellett az én feladatom a pénzügyi-adminisztratív munka ellátása. A JPTE művelődésszervező szakán végeztem. Főállásban egy budapesti kulturális intézményhálózat munkatársa vagyok. Kulturális és közösségi programok szervezésével foglalkozom. Pénzügyi tanulmányokat a GYES-en, GYED-en töltött évek alatt kezdtem.