Bálint Józsefné

Az álom érdekes volt. A csodabolt ajtaja, ahol a férfi álmában járt, tárva-nyitva állt. A pult mögött egy angyal várta a vevőket, s a kérdésre - mit lehet itt kapni? - a következőt válaszolta: mindent uram, amire csak vágyik.

Letöltés: 2005-04-04.mp3(2,8 MB)

A férfi óvatosan kezdte a felsorolást, majd egyre bátorodott és kérte:
- ne legyen többé háború,
- ne éhezzen senki a világon,
- ne legyen munkanélküliség,
- ne öljenek meg magzatokat,
- szűnjön meg a bűnözés és mint legmeredekebb kérést illesztette a végére:
- béküljön ki vele a felesége.
Az angyal türelmesen hallgatta felsorolást és cseppet sem volt meglepve a kérések súlyától, ám figyelmeztette az ifjút: Uram, ön félreértett. Itt mi gyümölcsöket nem árulunk, csak vetőmagokat. Mert amire ön vágyik - amire mi vágyunk, azok gyümölcsök. Egy elvetett mag időbe tellő, figyelmet és türelmet igénylő következményei.

Sokan válogatunk e hetekben a vetőmagok között. Nem kívánunk silány, hamisított, vegykezelt magot vásárolni. Szeretnénk egészséges, bőtermő, vidékünk klímáját jól tűrő növénykéket nevelni. De milyen a jó vetőmag? Miről ismerhető meg? A gazdabolt választékában én sem igazodom el biztonságosan. Azt azonban tudom, hogy egy erkölcsileg, mentálisan, lelkileg nemes emberiség, egy élhető világ vetőmagja megadatott nekünk. Isten küldte el az ő Fiát, mint jó magot ebbe a sovány földbe, erre a silány értékutánzatoktól kábított földre. Jézus a jó vetőmag. Isten elvetette őt Mária méhébe. Majd palántaként ágyást készített számára a betlehemi istálló jászlában. 33 esztendő után az Atya tovább vetette őt. Elvetette a szó mindkét értelmében. Elfordult tőle, ugyanis Jézus szeretetből mindnyájunk bűnét magán hordozta.És ez a látvány, a bún-koncentrátum látványa elviselhetetlen volt a szent Isten számára. És elvetette abban az értelemben is, hogy átengedte a halálnak, a sírbarlangnak, a pokloknak. A feltámadás csodája, melyet az elmúlt héten ünnepeltünk, nem más, mint Jézus elérhetővé válása minden ember számára. A feltámadott Úr közelebb jött hozzánk, mint amilyen közel emberi testében lehetett egy másik emberhez. Közelebb van, mint a levegő, amelyet belélegzünk. Befogadott vetőmagja szeretne lenni mindnyájunk életének, akit azután odafigyeléssel gondozunk, hogy növekedjék bennünk, hogy túlnőjön rajtunk, hogy lenyűgözzön minket és el is felejtsünk magunkra figyelni. A gyümölcs pedig teremni fog. Ha világméretekben nem is, de személyes kis világunk, környezetünk észreveszi és élvezni fogja az álombeli csodabolt teljes kínálatát.