Hulej Enikő

Megdöbbenve hallottam a hírekben, hogy a napokban több kamion is beszorult a ferihegyi gyorsforgalmi út felüljárói alá. Jelentősen lelassult a haladás a főváros egyik forgalmas útszakaszán azért, mert néhány sofőr figyelmen kívül hagyta a magasságkorlátozásra vonatkozó figyelmeztetést.

Letöltés: 2005-11-21.mp3(2,36 MB)

Hogy lehet valaki ilyen felelőtlen, figyelmetlen? Mit gondolt, talán dísznek van ott a tábla? gondoltam bosszúsan a hír hallatán, s magamban örömmel nyugtáztam, hogy a forgalmi dugónak nem voltam szenvedő alanya. Ahogy azonban jobban belegondoltam, rájöttem, hogy korántsem ilyen egyszerű a kérdés. Én soha nem fogok kamionnal beszorulni sehova a figyelmetlenségem miatt, azért, mert én nem vezetek ilyen nagyméretű járművet. De bizony korlátozó táblát én is hagytam már figyelmen kívül, nemcsak az országúton, hanem az életutamon is.

Az Úr Isten is gyakran ad figyelmeztető jelzéseket egy igén vagy egy másik emberen keresztül: fogd vissza magad, mert túl gyorsan haladsz és veszélyezteted testi-lelki épségedet! Lassíts a munkatempódon, mert fizikailag nem sokáig bírod ezt a terhelést! Kerülj el bizonyos helyzeteket, mert onnan csak sérülések árán tudsz majd kijönni! Ne akarj mindenáron megelőzni, lehagyni másokat, éreztetve, hogy te jobban értesz dolgokhoz, mint ők! Tanulj meg türelmesen araszolni a másik ember mögött, amikor rajtatok kívül álló ok miatt lehetetlen a gyors előrejutás! Figyelj társad mozdulataira, hogy ne ütközz bele hátulról, hanem mindketten biztonságban jussatok el célotokhoz! Kimerülten ne vállalj olyan feladatot, amelynek során bárkiben kárt okozhatsz! Tudj kiszállni, ha szükséges és adj időt magadnak az elcsendesedésre, feltöltődésre! Ismerd meg azt az utat is, amin szeretteid, barátaid járnak, és ne hidd, hogy csak az a jó, amit te csinálsz!

Ezek a jelzések a korlátozó közlekedési szabályokhoz hasonlóan a védelmünket szolgálják. Ha odafigyelnénk rájuk, akkor kevesebb sérülést szereznénk, és ritkábban kerülnénk szorult helyzetbe.