Bálint Józsefné

Karácsonyra nullán leszünk - ez a furcsa mondat hagyta el egy édesapa száját az istentisztelet után. Első pillanatban nem értettem mire céloz.

Letöltés: 2005-12-07.mp3(1,73 MB)

Ám mivel ismerem a család helyzetét (nyolc éve emésztő rák, emiatt munkanélküliség, állandó anyagi nehézségek, két tündéri pici lány) sejtettem, minek örül. A "nullára jövünk" kifejezés az ő esetükben azt jelenti, hogy végre, több év után végleg rendezik adósságaikat. Karácsony után nem kell már törleszteniük sem bankok, sem szülők, sem kedves ismerősök felé, akik segítették őket. Értem már a beteg édesapa örömét. Ha valaki nem tudja, meddig folyhat az élete, és rátekint a lánykáira, feltör a sóhaj: Istenem, csak adósságot ne hagyjak rájuk!

Bizony, jelentős karácsonyi ajándék lesz Enikőnek és Napsugárnak, hogy édesapjuk leveszi róluk a családi adósság terhét. Akkor is ajándék, ha ebből semmit sem értenek még.

A reklámok világában ellentétes folyamatra figyelek fel. Kedvező kamatozású hitelek kecsegtetik magukat éppen a karácson ünnepét célozva. Mert ugye, nem fordulhat elő, hogy ne álljon a fa alatt, ha egyáltalán befér alá, a család nagy és várva várt ajándéka. Ha nem sikerül önerőből szert tenni rá, akkor kölcsönt vesz fel a családfő, s úgy érzi, igazán felelősségteljesen cselekedett. Hogy minimum egy évig törleszteni kell a hitelt? Majd lesz valahogy, legfeljebb egy másik kölcsönnel foltozgatja az elmaradást. És megint csak úgy érzi, találékonyan és bölcsen intézi a család ügyeit.

Akik ezzel az áramlattal úsznak, akik kockára tesznek mindent valami bemasnizható és bontogatható tárgyért, semmit sem sejtenek karácsony igazi üzenetéből. Ez az ünnep ugyanis valóban arról szól, hogy nullára kerülhetünk. Most már nem anyagi vonatkozásban, hanem lelki, erkölcsi, hitbeli téren. Isten előtti adósságainkat, amelyből mindenkinek van roskadásnyi, rendezni lehet. A betlehemi gyermek azért született, hogy felnőttként magára vegye és elhordozza mindazt, ami terhel minket, és nem enged felszabadulni. Van még néhány hét karácsonyig. Eldöntheted, kedves hallgató, hogy a hitelt felvenni óhajtod, vagy megszabadulni tőle. Eldöntheted, hogy mínusszal akarod kezdeni a következő esztendőt, vagy a mennyei egyenlegközlőnek hiszel, amely nem mutat többé tartozást a számládon. Eldöntheted, hogy a hatásos, ám múlandó örömöt választod, vagy a hosszútávút, a lelkiismereted békéjét, amely sokáig díszíti majd lényedet, arcodat, szemedet.
A banki ügyintézés egyre gyorsabb, néhány órán belül behálóz a pénzhez jutás öröme, ugyanakkor a tartozás terhe. Isten nem hamarkodta el ügyed tisztázását. Négyezer évet várt a Messiás elküldésével, azután 33 évig nevelgette, de a szó, amely elhangzott fölötted is, örökre érvényes: vétked, terhed eltöröltetett. Hajlandó vagy az ajánlatot aláírni, s magad elkötelezni ennek az Úrnak?

Az apuka élős szeme (az egyiket a rák miatt eltávolították) ragyog annak örömétől, hogy a család karácsonyra nullára kerül. Neki könnyű volt elmondani, hogy tudod, ez az öröm duplán jelentkezik életetekben, mert Isten is lenullázta felé fennálló tartozásotokat. Ha gyermekei nem is, Ő érti miről van szó. Szeretném, hallgatóm, ha te is értenéd.