Hulej Enikő

Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! Az Úr közel! - hangzik a bíztatás a Bibliából 2005-ben a karácsonyi ünnepek idején. Örüljetek, mondom kedves hallgatóm, de te talán most rázod a fejed, és úgy érzed, nincs miért örülnöd.

Letöltés: 2005-12-21.mp3(2,87 MB)

Minek örüljek, mikor elkezdődött a vizsgaidőszak, s a temérdek zh, kollokvium vagy szigorlat miatt még a karácsonyfa-díszítés idejére sem hagyhatom abba a tanulást?

Minek örüljek, ha nyomaszt a félelem, hogy miből törlesztem majd a felvett hitelt?

Minek örüljek, ha most veszítettem el valakit, akit nagyon szerettem és olyan üres lett nélküle az életem?

Minek örüljek, amikor annyira félek a januári műtéttől, amely lehet, hogy csak az első tétova lépés lesz a rák elleni küzdelemben?

Minek örüljek hát, ha olyan sok nyomorúság van az életemben?

Minek örüljek addig, amíg nem változnak meg a körülményeim?

Annak, kedves hallgatóm, hogy az Úr közel! Mert a karácsony nemcsak arról szól, hogy évente egyszer betévedek a templomba, vagy hogy összejön a család és megajándékozzuk egymást! Nem is a boltokban lévő nagy tömegről és az ingyen hitelekről, hanem arról, hogy közel az Isten. Az Isten, akivel nem divat ma foglalkozni, pedig az életed csak akkor lehet igazán tartalmas, ha olyan erőforrásod van, aki mindenható; aki felette áll az emberi élet küzdelmeinek; s aki szereti az ő gyermekeit. Annyira szereti, hogy szent Fiát adta értünk, aki megszületett egykor egy Betlehem nevű városkában, s ezzel egy egészen különleges életet kezdett el. Vállalta mindazt, ami emberi; átélte, mit jelent örülni, sírni, elviselni a fájdalmat; és szembenézni a kísértésekkel, csábításokkal. Igen, Jézus Krisztus mindezt jól ismerte, mégis tiszta tudott maradni, bűntelen. Mégis vállalta a büntetést, hogy ezzel szabaddá tegye a mi utunkat az Istenhez!

Karácsony egy meghívó arra, hogy észrevedd: közel van hozzád az Isten! Meg akarja újítani az életedet, de ehhez neked is nyitnod kell felé. Karácsony egy bizonyíték arra, hogy nem kell elveszned a készülődés forgatagában, és kimerülten roskadnod le az ünnepi asztalhoz, hanem megérezhetsz valamit az Istentől jövő békességből. Karácsony egy jó alkalom az örömre, az igazi örömre, amely nem az emberi körülményeken alapul, hanem az Isten közelségén.

Kedves hallgatóm, örülj hát te is! Örülj az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örülj, mert az Úr közel van!