Készítette: Erdészné Kárpáti Judit

A pestszentimrei evangélikus gyülekezet növekvő, folyamatosan formálódó közösségét Horváth-Csitári Boglárka lelkésznő vezeti, aki emellett a Déli Evangélikus Egyházkerület missziói lelkésze. Vele készült interjúnk három téma – karácsony ünnepe, a család és a lelkészi szolgálat – között fonogat szálakat.
Szóba kerülnek egyebek mellett a helyi adottságok-szülte gyülekezeti programok és csoportok, a lelkészek férjeinek közösségbe vonása és az apáról fiúra szálló karácsonyi halászlé...

 

Portré: Magyari Márton

 

A könyörülő irgalom ünnepe

Ádvent és karácsony arról üzen, hogy a bűn rabságában élő, az örök, teljes élettől elszakadt embervilágon az Örökkévaló megkönyörült.

Gyújthatunk millió gyertyát, bejárhatja a lakást az "ádventi illat", lazulhatunk wellness hotelben, zenghetnek harangok, szívhez szóló prédikációk, ha ő nem érkezik meg, ha nem látogat meg a "felkelő nap a magasságból", ha nem tanít meg az üdvösség (= szabadulás, megváltás, megtartás) ismeretére bűnök bocsánata által, az ünnep üres marad.

Az Adventus Domini jelentése, értelme, ajándéka: AZ ÚR ELJÖVETELE. Nem a mi várakozásunk, mert az igen bizonytalan.

Az Úr téged keres istállóban, kertben, kocsmában, monitor előtt, zárt, sötét szobában, intenzív osztályon vagy éppen nászi ágyon. Még a templomodba is benéz...
Ő érted jött, a te fájdalmaidat hordozta, a te bűneidet vitte fel a fára testében.
Van számodra is megváltás!
A jászol és a kereszt ugyanabból a fából van.

Szeverényi János

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horváth-Csitári Boglárka családjával

Szóljon hozzá!