Zászkaliczky Pál: Tulajdoníttatik

Terray László evangélikus lelkésszel 2003 tavaszán Oslóban, a Menighetsfakultet teológia büféjében beszélgetett Hulej Enikő.

 

Terray László (1924–2015) evangélikus lelkész 1949-től Norvégiában élt, gyülekezeti és missziói szolgálatokban tevékenykedett. Fontos volt számára az evangéliumhirdetés és a magyarsága. Ösztöndíjasként érkezett Norvégiába, és az itthoni politikai helyzet miatt kényszerült maradásra. Egyházi szolgálatát a lappföldi misszióban kezdte.

1957-től az Evangélikus Segélyintézet (Kirkens Nødhjelp) munkatársa, 1962-től gyülekezeti lelkész Smöla szigetén. Az 1963. október 4-én induló magyar nyelvű missziói adások szerkesztője huszonhárom éven keresztül, melyek a monte-carlói Trans World Radio segítségével jutottak el a kommunista országokba. 1967-től a Norvég Egyházi Misszió (Den Norske Israelmisjon) főtitkára, majd 1981-től Råde lelkipásztora.

Egyháztörténeti munkái: az Ordass Lajos püspök életéről szóló könyve Nem tehetett mást címmel jelent meg és még kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában. A Norvég Egyházi Misszió (nekik köszönhetően indultak a rádióműsorok) történetét az Izrael és az evangélium kötetben ismerteti, a Küldetésben című kiadvány pedig főként a rádióműsorokban elhangzott külmissziói anyagokból áll.

Hálás vagyok, hogy oslói tanulmányaim idején megismerhettem őt. Idős kora ellenére hihetetlen energiával bírt. Havonta járt a teológia könyvtárába, ilyenkor mindig a büfében találkoztunk. Fantasztikus volt hallgatni személyes élményeit és beszélgetni a hitről, szolgálatról.

Életem első interjúját vele készítettem 2003-ban a rádiómissziós jubileum apropóján a Missziói magazin számára (https://misszio.lutheran.hu/data/kiadvany/mm/misszioi_magazin_2003_3.pdf).
Azért készült a beszélgetés egy részéről hangfelvétel, hogy a cikkíráskor ne csak a jegyzeteimre támaszkodjak. Különleges ajándék, hogy így évek múltán előkerült ez a zajos körülmények között készült, Laci bácsi egyéniségét mégis jól tükröző felvétel. Érdemes meghallgatni!

Hulej Enikő