Beszélgetés Bakóné Gottfried Anikó szülésznővel

 

Mit jelent az Ön számára új és új életeket a világra segíteni?

Amikor megérkezik a baba a kezeim közé, általában így köszöntöm: Isten hozott Alex, Noémi, Emma…! Ennyi év távlatából is fantasztikus élmény jelen lenni egy újszülött érkezénél, illetve egy család születésénél, hiszen már nagyon gyakori az apás szülés. A szülőkkel, mivel mind fizikailag, mind érzelmileg megnyílnak előttem, az egy nagyon bensőséges kapcsolat. Ha kialakul a bizalom, a folyamat megy a maga útján, természetesen.

Mint az egészségügy más területein, itt is nagy a kiégés veszélye, még akkor is, ha nálunk sokkal több a sikerélmény. Bizony sokat kell törődnünk a saját testi és lelki egészségünkkel is. Nekem van egy alapom, aki Jézus Krisztus. Ezt nem feltétlenül szoktam a kismamákkal verbálisan megosztani, de bizony több alkalommal fény derült rá, hogy közös az életünk Megváltója. Ez szófordulatokból, gesztusokból és néha a búcsúzáskor átadott igés üzenetekből derül ki. Nagyon örömteli találkozások ezek!

Mi az, ami tapasztalata szerint a leginkább segítséget jelent a fájdalmaktól, várakozástól, talán félelemtől elgyötört édesanyáknak?

Nagyon sokat segít nekik, ha partnerként kezeljük őket. Nem szabad, hogy azt érezzék, hogy ők a mi napi rutinunk részei. A folyamatos jelenlét, az értő figyelem, a meghallgatás, a nyitott szív és fül elengedhetetlen. Ezek mind oldják a félelmet és így a fájdalmat is.

Nagyon fontos, hogy a kismamák és a párjaik kapjanak információt, mi miért történik. És egyáltalán melyik beavatkozás mit jelent, szükség van-e rá egyáltalán. Hiszen a szülés egy természetes folyamat. Isten úgy teremtett bennünket, hogy tudunk szülni. Az az ige nagyon jó kapaszkodó szokott lenni, hogy nem ad nekünk Isten nagyobb terhet, mint amit el tudnánk viselni. És ez így van a szülési fájásokkal is.

Mindenki más élettörténettel érkezik hozzám. Lehet az előzményében magzat, esetleg gyermek elvesztése, nem kívánt terhesség, bántalmazás, rossz párkapcsolat. Ezek mind hatással vannak az épp aktuális várandósságára, szülésére. A szülése pedig szintén egész életre szóló élmény lesz. És legyen pozitív élmény, ez az én hivatásom!

Hogyan érinti, ha előre tudható vagy váratlan módon beteg baba születik?

Általában, hála Isten kegyelmének, élő, egészséges babák születnek. De bizony, vannak olyan helyzetek, amikor esetleg egy beteg újszülött érkezik. Vagy méhen belül elhalt és tudjuk, hogy egy nem élő baba érkezésére készülünk és készítjük fel a szülőket. Ez mindig embert próbáló élethelyzet. Én azt vallom, hogy meg kell adni a szülőknek a teret és időt, hogy találkozhassanak beteg babájukkal, vagy ha már búcsú ideje van, akkor annak a lehetőségét. Mióta én magam is édesanya vagyok, ezt még fájóbb szívvel teszem, de akkor éppen ott ez a feladatom, ez a szolgálatom. Abban, hogy én fel tudjam dolgozni, nagyban segít, hogy tudom, Isten sokkal jobban tudja, mi miért alakul úgy, ahogy.

Néhány évvel ezelőtt volt egy nyaram, amikor három méhen belül elhalt baba érkezett a kezeim közé, az nagyon nehéz időszak volt. Közülük az egyik kismamával most készülünk a következő gyermek érkezésére. Példamutató, ahogy el tudtak a szülők búcsúzni gyermeküktől és nyitottak lettek újabb gyermek fogadására. Ugyanakkor tudom, hogy ők egy nagyon komolyan hívő házaspár.

Hívő keresztyénként másként tekint-e a hivatására?

Azt gondolom, hogy igen. Hálával és megtiszteltetéssel nézek a hivatásomra. Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy ezt a hivatást szánta nekem. Gyakran eszembe jut, hogy mekkora öröm nekem, hogy az lehet a munkám, amit szeretek csinálni. Áldásokat élek meg nap mint nap egy olyan pályán, ahol fantasztikus érzés lenni.

Erdészné Kárpáti Judit

Híd 2015/4.

 

Anikó bemutatkozása:

Tizenhét éves koromban tértem meg, akkor ismertem meg a páromat, és kaptam elhívást a szülésznői hivatásra is. Tizenöt éve kísérem, segítem szülésznőként az asszonyokat a felkészülés, vajúdás és szülés útján. Jelenleg a budapesti Szent István Kórházban dolgozom. Két gyermekünk van.