A megbocsátásról (cikk)

2016. július 14–17. között Kárpátalján szolgált Szeverényi János evangélikus missziói lelkész.

Utcamisszió Kárpátalján

Bene, Mezőgecse, Sárosoroszi (itt született az ÁVO által 1953-ban agyonvert KIE-titkár, Pógyor István), Kisgejőc, Helmec és Kisdobrony gyülekezetei és a Kárpátaljai Református Presbiteri Szövetség szervezésében utcamissziós evangelizációs alkalmakon vettem részt július 14­­–17. között.

A szovjet birodalom összeomlása után a szabadabbá vált helyzetben valóságos nemzeti és lelki ébredés söpört végig az elzárt és elfeledett kárpátaljai magyarság körében. Azóta sok minden történt. Az ébredés lecsendesedett, de sok gyümölcse mai is ízlelhető.

Az Ukrajna nyugati csücskében élő magyar közösségek életét is megnehezíti a háború, a mindent átható korrupció és főleg a szegénység. A magyar állam a helyiek szerint is sokat segít az állampolgárság megadásával, intézmények létrehozásával, fenntartásával, karitatítv akciókkal. Ezek ellenére sok ezren mentek el nyugatra dolgozni, élni.

Ilyen körülmények között különösen is szükség van Istenre, az Ő drága, életet, reményt, megoldásokat közvetítő igéjére. Kedves hazai olvasó, ne feledkezzünk meg a kárpátljai testvéreinkről! Imádkozzunk és dolgozzunk értük!

Szeverényi János

 

Fotók: Szeverényi János, Gyurkó Miklós, Szimkovics Tibor