Nyomtatás

„Akik Krisztust követik, azokon nincs hatalma e világ urának." – Menyes Gyula írása a Híd magazinból

 

Amikor sok évvel ezelőtt összeházasodtunk a feleségemmel, a nászutunkra kaptunk kölcsön egy Trabantot. Gazdája örömmel tájékoztatott, hogy a napokban volt műszaki vizsgán, minden rendben lesz vele. Nagyon örültünk neki. Amikor kinyitottam az ajtót és be akartam szállni, a szigetelő gumi a nyakamba esett, bele is gabalyodtam. Amikor elindultam vele, hamar feltűnt, hogy a kilométeróra mutatója nem mozdul. Így azon már meg sem lepődtem, hogy a műszerfalnak nincs világítása. Logikus, ha úgysem olvasható le róla semmi információ, akkor sötétben csak zavarja a szemet. Az alapjárat sem volt jól beállítva. Feleségem a szomszéd ülésről átnyúlva finoman taposta a gázt, amikor megálltunk egy piros lámpánál. A fékek hatékonyságáról már nem is akarok beszélni. Egyszer – menet közben – az egyik első lámpabúra karikája önállósult, majd a motorháztetőn, a szélvédőn és a tetőn végiggurulva mögöttünk koppant az úton. A frászt hozva rám. Meg kellett állnom visszasétálni érte.

Tudtam, a Trabantnak lelke van, de én mégis megkérdeztem egy szerelőt, hogy friss műszakival rendelkező kocsival hogyan történhet meg mindez. Arról tájékoztatott, hogy a műszaki vizsga egy pillanatnyi állapotot tükröz. Az is elképzelhető, hogy tökéletesen átmegy a vizsgán, de miközben kigurul a vizsgabázisról, darabokra esik szét. Ez jutott eszembe, amikor a világhelyzetről van szó. Az is egy pillanatnyi helyzetkép. Amely tükrözi a politikai, gazdasági, pénzügyi, társadalmi állapotot, és még sok más szempontot. És akkor még a háborús helyzetet nem is számoltuk hozzá. Egy napilapban is nehéz megjósolni, hogy mi lesz holnap, nemhogy negyed év múlva, amikor az olvasó kezébe veszi ezt a lapot.

Ezért a világ mindenkori állapotáról a legpontosabb helyzetképet akkor kapjuk meg, amikor nem a körülményekre, a világ pillanatnyi állapotára, hanem Isten igéjére figyelünk. Már a megkísértés történetében azt olvassuk, hogy a sátán Jézust felviszi egy magas hegyre és megmutatja neki a világ minden országát és azok dicsőségét. És – mintha a tulajdonosa lenne – azt mondja, hogy mindezt neki adja, ha leborulva imádja őt. Valóban a gonoszé lenne minden hatalom a földön? Ez lenne a világ helyzete? Érdekes, hogy Jézus ezt nem cáfolja, sőt „a világ fejedelmének” nevezi az ördögöt. Pál apostol „a levegő birodalmának fejedelmeként” említi. Mert amiképpen a levegő is mindenhol jelen van a földi életben, úgy a sátán is mindenhol tetten érhető e világban. Luther Márton híres énekében is azt énekeljük: „E világ ura, gyúljon bosszúra…” A felforgató minden nap itt van közöttünk, és valóban hatalma alá vonja az egész világot. Ez a világhelyzet nem változik, így volt tegnap, így van ma, és akkor is így lesz, amikor az olvasó kezébe veszi ezt a lapot.

De Jézus mennybemenetele előtt azt hagyta ránk, hogy övé minden hatalom mennyen és földön. Azzal, hogy Jézus vállalta küldetését, úgy tűnt, mintha az átok – meg fogtok halni – Isten Fiát sem kímélné meg. A halál rajta is erőt vett. Az ördög elérte célját. De feltámadása igazolta, hogy ő győzött a halál felett. És aki életre kel – életre kelt – azé minden hatalom mennyen és földön. Akik Krisztust követik, azokon nincs hatalma e világ urának. Ez meghatározza helyzetünket e világban, és az eljövendőben is.

Menyes Gyula

Híd, 2022/2. szám

 

A magazin megrendelhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.